Personeelservaring Sandra van der Togt - adviseur registratie

‘Mijn doel is heel simpel: het makkelijker maken van het werk van de datamanagers. Als ik iets kan doen waardoor zij hun werk beter kunnen uitvoeren, dan is mijn werk geslaagd.’

Werken bij IKNL is interessant vanwege de maatschappelijke functie van de organisatie: met elkaar proberen we in heel Nederland de zorg voor kankerpatiënten te verbeteren. Er is de mogelijkheid om uiteenlopende dingen te doen, ruimte om je eigen weg te zoeken en zelfstandig je taak uit te oefenen. Bovendien is het werken bij IKNL heel flexibel in te richten en daardoor goed te combineren met mijn gezinsleven. Ook daarin is bij IKNL veel zelf te organiseren.

Nadat ik mijn studie Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heb afgerond, heb ik een postdoctoraal Ethiek in de Gezondheidszorg gedaan aan de Radboud Universiteit Nijmegen, omdat ik naast mijn baan van vier dagen graag nog wilde blijven studeren.

Vervolgens heb ik 8 jaar bij het Bevolkingsonderzoek borstkanker Zuid-West Nederland gewerkt als hoofd stafbureau en 2 jaar bij het Erasmus MC, Daniel den Hoed kliniek, als beleidsadviseur bedrijfsvoering. Sinds 2006 werk ik bij IKNL. Ik werd gevraagd om te starten als trialcoördinator van het proef-bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Ik vond het heel leuk om zo’n pioniersfunctie te vervullen: ik bracht de verschillende organisaties samen die aan het proef-bevolkingsonderzoek meewerkten. De studies die wij toen gedaan hebben, hebben er mede toe geleid dat er nu een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker is: daar ben ik heel trots op.

In de jaren daarna heb ik als adviseur gewerkt binnen de oncologische zorg, waarvan de laatste vijf jaar als adviseur richtlijnen. Ik heb met medisch specialisten, verpleegkundigen en patiënten verschillende oncologische richtlijnen gemaakt, erg leuk om te doen. 

Sinds januari 2017 ben ik adviseur bij de afdeling Registratie. Deze afdeling vormt de basis van alles wat we doen bij IKNL: datamanagers van IKNL verzamelen in alle ziekenhuizen in Nederland data, waarmee onderzoek wordt gedaan. Daar komt heel veel bij kijken: voor elke wijziging, nieuwe audit of nieuw project krijgen de datamanagers scholing, moeten handleidingen worden geschreven en moet de registratiesoftware worden bijgewerkt. Veel afstemming dus, ook met andere afdelingen.

Mijn doel is heel simpel: het makkelijker maken van het werk van de datamanagers. Als ik iets kan doen of verzinnen of uitwerken, waardoor zij hun werk beter kunnen uitvoeren, dan is mijn werk geslaagd. Daartoe besteed ik een groot deel van mijn tijd aan kwaliteit: het beschrijven en onderhouden van de processen van de afdeling. Dat doe ik natuurlijk niet alleen; vanuit registratie zijn we met vier afgevaardigden en het IKNL-brede team kwaliteit bestaat uit twaalf mensen.