Personeelservaring Maaike van der Aa - senior onderzoeker

‘Ik hoop mijn steentje bij te dragen aan de allerbeste zorg voor mensen met kanker’

‘Na mijn studie Bewegingswetenschappen in Groningen wilde ik heel graag in de revalidatie werken. Contact met patiënten en op basis van onderzoek hun welzijn verbeteren, was wat ik wilde. Helaas waren er weinig vacatures. Ik heb toen een tijdje als onderzoeker bij Medisch Spectrum Twente in Enschede gewerkt. Daar ontmoette ik Sabine Siesling; hoofd onderzoek en registratie bij Integraal Kankercentrum Stedendriehoek Twente (IKST). Er bleek daar een vacature voor de functie van onderzoeker te zijn. Door uitgebreid met Sabine te praten werd duidelijk dat deze functie me erg aanspraak. Weliswaar geen direct patiëntencontact, maar indirect kon ik een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Ik solliciteerde en werd aangenomen.

Sinds 2003 voer ik met veel enthousiasme kankeronderzoek uit. Door de toenemende aandacht voor kwaliteit van zorg is mijn werk in de loop der jaren alleen maar interessanter geworden. Ik probeer me iedere week af te vragen wat ik die week voor patiënten met kanker heb betekend.  En omdat ook ik helaas in mijn familiekring al te maken heb (gehad) met kanker, blijf ik super gemotiveerd. Mijn werk voor IKNL is een enorme inspiratiebron. 

Op de afdeling Onderzoek heeft iedere onderzoeker een eigen aandachtsgebied; voor mij is dat gynaecologische oncologie. Doordat ik alles uitpluis over gynaecologische tumoren ben ik expert op dit vlak. 

In mijn werk heb ik veel contact met het veld. Sterker nog, zonder contacten met dokters genereer je geen goede onderzoeksideeën. De feeling met het veld krijg ik door mee te lopen op de operatiekamer of polikliniek en multidisciplinaire overleggen bij te wonen. Zo hoor ik ook welke vragen daar leven.

Ik heb veel eigen verantwoordelijkheid. Ik mag zelf mijn onderzoeksonderwerpen bepalen en bepaal zelf naar welke congressen ik wil gaan. Uiteraard maak ik afspraken; maar zolang ik de gestelde deadlines haal, kan ik zelf mijn tijd indelen. Als senior onderzoeker begeleid en ondersteun ik andere onderzoekers en draag ik bovendien bij aan het beleid van (de onderzoeksafdeling van) IKNL.